לבזבז כסף זה כמו לאכול הרבה שוקולד מבלי לצחצח שיניים: זה מאוד כואב ובסוף תזדקק לטיפול שורש אצל מומחהכותב התוכן - שי מנחם גולד
בשנת 2024, בישראל, בזבוז כסף על כל מיני שטויות הפך לסוג של ספורט לאומי. התרגלת להאמין שזה נכון לבזבז כסף, וכל המערכת משכנעת אותך שזה מה שאתה צריך לעשות. אבל האמת היא שרוב הכסף שלך יוצא על מה שאתה רוצה ולא בהכרח על מה שאתה באמת צריך.
רוצה דוגמאות? הנה כמה מקרים שממחישים איך בזבוז כסף הפך לספורט ישראלי:
1. קניית טלפון חדש בכל שנה.
2. חתונה יקרה מעל 100 אלף שקל.
3. קניית רכב יקר, מעבר ליכולת הכלכלית.
4. רכישת דירה יקרה שמכבידה על הכיס.
הרבה ישראלים אוהבים לבזבז כסף, וסביר להניח שגם אתה נופל לפעמים לפיתוי. הבעיה היא, שאתה בעצם מוכר את הזמן שלך תמורת הכסף שאתה מוציא. גם אם יש לך הכנסה פסיבית מנדל"ן או מניות, אתה עדיין מקדיש זמן בניהול הנכסים, כך שתמיד ישנה החלפה של זמן בכסף.
הנה תרגיל פשוט שממחיש את הקשר הזה: קח את ההון העצמי שלך וחלק אותו בגילך. למשל, אם יש לך הון של 200 אלף שקל ואתה בן 30, התוצאה היא 6,666 שקל לשנה. כלומר, לאורך 30 שנות חייך הצלחת לייצר רק 6,666 שקל בשנה בממוצע. תרגיל זה מכאיב, אבל הוא מציב לך מראה מול הפנים ומבהיר שאתה לא יכול להשתתף בספורט של בזבוז כסף, פשוט כי אין לך מספיק ממנו.
אז למה זה נהיה כל כך מקובל חברתית לבזבז כסף? אולי בגלל השפעת הרשתות החברתיות או תחושת השפע בשוק הישראלי, ואולי אנחנו פשוט רוצים להראות לאחרים שיש לנו יותר.
אני, באופן אישי, לא מאמין בלבזבז כסף. לא על רכב יקר, לא על חתונה מפוארת, ולא על טלפון חדש בכל שנה. קוראים לזה קמצנות עצמית, ואני רואה בזה ערך עליון. הכי קל זה להוציא הרבה כסף על דברים יוקרתיים; האתגר האמיתי הוא להסתדר עם מה שיש.
לדוגמה, יש לי רצון (ולא צורך) לקנות שעון חכם של סמסונג. אז מה אני עושה? אני משתמש בחוק ה-"90 יום + 50%", כלומר: מחכה שלושה חודשים, חוסך את הכסף, ואז משלם חצי במזומן ואת השאר בתשלומים.
הנה שלוש אפשרויות לחשיבה כלכלית נכונה לפני כל רכישה:
1. לא לקנות כלל.
2. להמתין 90 יום, לחסוך חצי מהסכום ולשלם את השאר בתשלומים.
3. לרכוש דגם ישן יותר.
חשוב שתתחיל לשאול את עצמך לפני כל רכישה: האם אני באמת צריך את זה או שאני פשוט רוצה את זה? תכין רשימה של ההוצאות שלך ותחשוב על אילו מנויים או שירותים אפשר לוותר. ללמוד לשמור על הכסף שלך משמעו לשמור גם על הזמן שלך – כי זמן הוא באמת שווה כסף.